Akoestische panelen het gebruik ervan

Last van een echo, galm of een ander akoestisch probleem in een ruimte of kamer? De akoestiek in een ruimte kun je eenvoudig en makkelijk verbeteren door het plaatsen van akoestische panelen. De panelen zijn er in verschillende vormen en maten. 

Wat doen akoestische panelen?

Je kunt op verschillende manieren de akoestiek in een ruimte verbeteren. Dit kan onder andere door het plaatsen van akoestische panelen. De panelen zijn gemaakt van akoestisch schuim. Deze panelen zorgen ervoor dat het geluid gedempt wordt in een kamer of een ruimte. Dit zorgt ervoor dat galmen en echo’s in de ruimte uit blijven en dat de akoestiek in de ruimte dus verbeterd. Daarnaast heeft het als groot voordeel dat mensen buiten de kamer of de ruimte minder tot geen geluidsoverlast hebben van het geluid wat jij produceert in deze ruimte. Ook biedt het jezelf een groot voordeel. Wanneer je bijvoorbeeld een gesprek voert in een kantoor of regelmatig opnames maakt in een studio, zijn de panelen essentieel. De kwaliteit van het geluid is veel beter wanneer de akoestiek in de ruimte goed is. De panelen kunnen zowel op de muur als op het plafond bevestigd worden. 

Voordelen

Het grote voordeel aan akoestische panelen is dat de akoestiek in de ruimte verbetert. Veel mensen vragen naar het verschil tussen panelen en akoestische tegels. Het grote voordeel is dat de panelen langer zijn dan de tegels. Wanneer je de panelen bevestigd, zal dit een rustiger beeld geven dan meerdere tegels langs elkaar. Daarnaast heb je minder panelen nodig dan tegels, waardoor het ook nog eens minder gedoe is met het monteren. Ook nog eens een groot voordeel van de akoestische panelen, is dat het schuim brandvertragend behandeld is. Dit zorgt ervoor dat wanneer er brand ontstaan in de ruimte, het vuur minder snel om zich heel zal grijpen. 

Soorten 

Er zijn vier verschillende akoestische panelen. Alle vier de soorten akoestische panelen zijn 30×90 cm en kunnen makkelijk bevestigd worden aan zowel de wand als aan het plafond. Ze zijn makkelijk te monteren met lijmkit. Toch hebben alle akoestische panelen wel wat kleine verschillen. Zo zijn er als eerste de ‘broadband’ panelen, welke de frequenties in een brede band dempen. Daarnaast zijn er de ‘convex’ panelen. Deze zijn halfrond en werken hetzelfde als de tegel-variant. Ten derde is er de ‘mushroom’ variant. Deze oogt van de zijkant als een paddenstoel. Tot slot is er nog het ‘slope’ paneel. Deze varieert in dikte, namelijk 8,5 cm tot 1,5 cm. Ieder paneel is ook verkrijgbaar in de tegel-variant en iedere variant heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast zijn alle verschillende akoestische panelen even duur, waardoor je de keuze van de panelen niet hoeft te baseren op geld maar echt kunt kijken naar de kwaliteit van het product.

Verdiepen

Er zijn dus verschillende akoestische panelen verkrijgbaar met ieder zijn eigen functie. Het is dus verstandig om je goed te verdiepen in de verschillende soorten panelen, voordat je ze ook daadwerkelijk gaat kopen. Je wilt natuurlijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *